چرا ادراک عمومی از افزایش قیمت‌ها متفاوت از نرخ تورم است؟

۱۷ شهریور ۱۳۹۷ ۱۱:۳۰
چرا ادراک عمومی از افزایش قیمت‌ها متفاوت از نرخ تورم است؟
این مقاله به قلم آقای دکتر امید علی پارسا رئیس مرکز آمار ایران و همکاران ایشان در این مرکز، آقای دکتر جوادحسین زاده معاون اقتصادی و محاسبات ملی، خانم منصوره یزدانخواه مدیر کل دفتر شاخص قیمت‌ها،‌آقای اسعد اله رضایی معاون دفتر شاخص قیمت و آقای مصطفی فرخفال رئیس گروهCPI دفتر شاخص قیمت‌های مرکز آمار ایران می‌باشد.

افزایش نسبی متوسط قیمت همه کالاها و خدمات مصرفی کل خانوارهای کشور تورم نامیده می­شود و مراکز آمار در تمامی کشورها می­کوشند به صورت ماهانه با استفاده از استانداردهای بین المللی (اجماع دانش و خرد تخصصی بشر) قابل اعتمادترین برآورد از این متغیر کلیدی اقتصادی را ارائه دهند، با این حال نتایج منتشره معمولاً با ادراک غیر متخصصان از افزایش هزینه زندگی و افزایش قیمت ها متفاوت بوده و این شکاف، سرمایه اجتماعی اعتماد به محاسبات آماری و در نتیجه صحت برنامه­ریزی ها و ارزیابی عملکردها را تحت تاثیر قرار می­دهد.

سوال اساسی این است که دلیل این شکاف چیست؟ و برای کاهش آن چه باید کرد؟ آیا محاسبات و روش­های محاسباتی اشکال دارند؟ آیا روش­ها و شیوه­های اجرایی گردآوری و تجمیع داده­های آماری مناسب نیستند؟ آیا ادراک غیر متخصصان و فرمول­های محاسباتی دو مقوله متفاوت دارای اشتراک لفظی­اند؟ آیا محاسبات و روش­ها درست هستند ولی لزومی ندارد با ادراک غیر متخصصان همخوانی داشته باشد؟ آیا هم محاسبات و روش­ها و هم ادراکات غیر متخصصان هر کدام در جای خود درستند ولی تفسیرها و تحلیل­ها نادرست، و تعمیم­ها ناقص و ناروا می باشد؟

این مقاله به دنبال تبیین مفاهیم و مبانی علمی محاسبه انواع تورم، روش­های اجرایی گردآوری و تجمیع داده­های آماری و در نهایت تفسیر و تحلیل صحیح نتایج است. به عبارت دیگر می­خواهیم نشان دهیم محاسبات رسمی با روش­های علمی و داده­های آماری قابل اعتماد مبتنی بر واقعیت­های زندگی روزمره مردم صورت می­گیرند (که در غیر این صورت کلیه محاسبات عبث و بیهوده بوده و فعالیت­های انجام شده اتلاف منابع خواهد بود) ولی باید در بکارگیری، تفسیر و تحلیل هر یک از ابعاد و تعاریف تورم دقت شایسته به عمل آید.

مجموعه مباحث در ٣ بخش نکات عمومی، نکات تخصصی و دلایل تفاوت ادراک غیر متخصصان از افزایش هزینه­های زندگی و قیمت­ها با تورم رسمی ارائه می­گردند. امید است صاحب­نظران و علاقمندان مجموعه نکات را به عنوان اجزاء یک استدلال جامع مدنظر قرار دهند و این مقاله به درک و تفسیر صحیح آمارهای رسمی کشور و کاهش شکاف ادراکی فوق الذکر کمک کرده و شاهد ارتقای روز افزون سواد آماری، پاسخ­گویی و سرمایه اجتماعی در عرصه آمارهای رسمی کشور باشیم...

متن کامل این مقاله را این لینک کنید.

منبع: مرکز آمار ایران