حقایقی پیرامون خشکسالی

۳ تیر ۱۳۹۷ ۱۰:۵۵
حقایقی پیرامون خشکسالی
آب کمیاب است زیرا بد مدیریت می‌شود.

پژوهشگران دانشگاه ام ای تی پیش‌بینی کردند: تا اواسط قرن بیست و یکم بیش از نیمی از مردم جهان در مناطق دارای استرس آبی زندگی خواهند کرد. مناطقی که مردم مقدار زیادی از منابع آب شیرین موجود را استخراج و مصرف می‌کنند.

یک دلیل بروز بحران آبی این است که با رشد بیشتر جمعیت جهان مصرف آب نیز افزایش می‌یابد. همچنین تغییرات آب و هوایی که موجب تسریع چرخه‌های آبی می‌شوند مناطق خشک را خشک‌تر و مناطق مرطوب را مرطوب‌تر می‌کنند.

موسسه منابع جهان (The World Resources Institute) در مطالعه‌ای 167 کشور جهان را بررسی و رتبه‌بندی کرده است و به این نتیجه رسیده که تا سال 2040 سی و سه کشور با استرس آبی بسیار شدید مواجه خواهند شد.

بسیاری از مشکلات حوزه آب ناشی از مدیریت ترسناک (نادرست) منابع آب است. بخش مهمی از انطباق با یک جهان گرم‌تر، این است که چگونه تخصیص آب را به صورت بهینه‌تر انجام دهیم. هر کس تنها چند لیتر آب در روز می‌نوشد اما صدها لیتر برای ایجاد مواد غذایی و هزاران لیتر برای تولید گوشت مورد استفاده قرار می‌گیرد. بطوریکه بیش از 70 درصد از برداشت منابع آب مربوط به کشاورزی است. در صنعت نیز بیش از دیگر بخش‌ها برداشت آب انجام می‌شود.

یک دلیل مصرف بالای آب در این بخش‌ها این است که کارفرمایان کشاورزان و کارخانه‌ها دارای قدرت سیاسی هستند لذا معمولا هزینه خیلی کمی برای آب پرداخت می‌کنند. آنها درواقع هزینه‌های عملیاتی عرضه آب را پرداخت می‌کنند و نه هزینه زیرساخت‌هایی که باعث جریان پیدا کردن آب بسوی شیر آب می‌شوند. وقتی چیزی هم ارزان است مردم در مصرف آن اسراف می‌کنند. به‌عنوان مثال در صنعت چین برای تولید هر واحد محصول ده برابر بیشتر از میانگین کشورهای ثروتمند آب مصرف می‌شود.

بنابراین قیمت‌گذاری درست، کلید مدیریت بهتر آب است. با این کار به مصرف کنندگان دلیلی می‌دهیم که آب را اسراف نکنند و به سرمایه‌گذاران نیز انگیزه‌ای می‌دهیم که زیرساخت‌های عرضه آب را ایجاد کنند. هدف این است که مطمئن شویم آب به سمت کسانی می‌رود که بهترین استفاده را از آن می‌کنند. در این راستا محاسبه اینکه چقدر آب استفاده می‌شود و چقدر باید استفاده شود ضروری است.

یکی دیگر از راهکارهای مدیریت بهینه آب، تعیین حقوق مالکیت آب است. در استرالیا حقوق قدیمی آب با سهمی دائمی از آب که بصورت سالیانه به افراد تخصیص داده می‌شود جایگزین شده است. بدین ترتیب تنها راه استفاده بیش از سهم از آب، آن است که شخص دیگری کمتر از سهم خود استفاده کند و فرد این سهم مازاد را خریداری کند.

البته اتخاذ سیاست‌های حقوق آب به تنهایی نمی‌تواند حفاظت از آن را دائما تشویق کند. این سیاست‌ها می‌تواند توسعه تکنولوژی‌های جدید همچون نمک‌زدایی ارزان و گوشت مصنوعی (که آب کمتری از نمونه‌های واقعی مصرف می‌کند) را تحریک کند.

متن کامل این گزارش را می‌توانید با عنوان «The dry facts» در سایت اکونومیست مطالعه نمایید.