گزارش اولین نشست هم‌اندیشی اقتصاد دانش‌بنیان اقتصاد هوشمند و الزامات تحقق آن

۳ شهریور ۱۳۹۹ ۱۲:۳۷
در نشست مورخ 03/06/99  سرکار خانم دکتر اشرفی با لحاظ شرایط کشور در چند دهه اخیر تشریح نمودند: عواملی مثل ‌رشد پایین و نوسانات بالا و همچنین نا اطمینانی‌های موجود در اقتصاد ایران و وجود مشکلات ساختاری و شوک‌های برون‌زا مثل تغییر در درآمدهای ارزی و قرار گرفتن در منطقه ژئوپلیتیکی منجر به تشدید مشکلات اقتصادی و کاهش بهره‌وری گشته و نوآوری آن‌طور که باید نتوانسته اثرگذار باشد و موقعیتی که نوآوری و دانش‌بنیانی بخواهند جهشی در اقتصاد ایجاد کند اتفاق نیفتاده است. در ادامه نشست خانم دکتر ورشوساز به ارائه مطالعه انجام شده توسط پژوهشکده امور اقتصادی پرداختند که در این مطالعه با بررسی روند 120 کشور با درآمدهای پایین و متوسط (از سال 1960 تاکنون) نشان داده شده است که تنها 15 کشور توانستند از تله درآمد پایین و متوسط عبور کنند و در این میان تایوان و کره جنوبی از درآمد پایین به بالا رسیده‌اند. با بررسی ویژگی خاص کشورها برای رهایی از تله درآمد متوسط، دوتا شاخص مورد مطالعه قرار داده شده: یکی بحث حکمرانی خوب و دیگری بحث اقتصاد دیجیتال. با مشاهده تجربه این کشورها می‌بینیم که کشورهایی بودند که در هردو حوزه این شاخص‌ها جهش‌های بسیار خوبی داشتند و به‌نوعی می‌توان وجه تفاوت آن‌ها با سایرین که نتوانسته‌اند از این مسیر عبور کنند، پرداختن به این دو حوزه بوده است. در تکمیل مبحث خانم دکتر اشرفی اشاره داشتند: دو موضوعیت حکمرانی خوب و اقتصاد دیجیتال لازم و ملزوم یکدیگرند و حکمرانی خوب میسر نخواهد شد مگر با حرکت به سمت اقتصاد پلتفرمی یا دیجیتال و هوشمند که شفافیت را به زیرساخت‌های اقتصادی وارد می‌کند. امیداست با اصلاح نظام حکمرانی بتوانیم نقشه راهی برای برنامه هفتم داشته باشیم.
در ادامه مبحث دکتر شرکاء اهمیت تکنولوژی 5G را برشمردند که قابلیت ایجاد 24 میلیون شغل و 12.3 تریلیون دلار ارزش‌افزوده برای کشور چین دارد و بطوریکه 180 میلیارد دلار برای این تکنولوژی سرمایه‌گذاری می‌کند. با توجه به اینکه اقتصاد ایران درزمینهٔ صنعتی شدن 50-60 سال از دنیا فاصله گرفته ولی درزمینهٔ تکنولوژی‌های نوین فاصله زیادی از دنیا نداریم و این فرصت طلایی برای اقتصاد ایران است تا با پیاده‌سازی این سیستم پتانسیل و نیازهای نهادهای مختلفی ازجمله نهادهای تأمین مالی و بانک‌ها، بیمه و بازار سرمایه مرتفع گردد.
در ادامه مبحث با مشارکت مهمانان از عوامل محدودیت‌های موجود در روابط با سایر کشورها که از مهم‌ترین فاکتورها در توسعه‌نیافتگی کشورها محسوب می‌شود و باتوجه به شرایط خاص ایران و قرار گرفتن در شرایط تحریمی، ایجاد محیط و شرایط مساعد برای نوآوری‌های جدید با در نظر داشتن پتانسیل جمعیت جوان زیادی که در کشور داریم، پیاده‌سازی نوآوری‌ها باوجود چالش‌های فراوان، دور از ذهن نیست. در پایان جلسه مقرر گردید جناب آقای دکتر نوروزی طی نشستی به تشریح عملکرد پیش‌بینی بازارهای مالی و کریپتوکارنسی¬ها با استفاده از پلتفرم هوش مصنوعی که توسط ایشان و همکارانشان طراحی گردیده است بپردازند.